DANVIELD Opublikowano 18 Listopada 2014 Opublikowano 18 Listopada 2014 Pacjent: Sportster 883 z 2001 roku - przebieg 10 tys milTak jak poprzednio temat pokrewny tyle że uproszczony do minimum, tj bez ingerencji w rozrzad.Do przeróbki zastosowałem kpl firmy Wiseco z kutymi tłokami -standardowa kompresja.Przystepujemy do rozbiórki góry silnika- oczywiscie nie musze przypominac o posiadaniu calowych narzedzi do tego celu.Po wstepnych ogledzinach okazało sie że silnik jest jak nowy bez sladów zuzycia.Zamówiony zestaw oczywiście firmy wiseco na ktory srednio nalezy czekac 2 tyg (zamówienie usa)kosztował 2500zł łacznie z cłem, jednak brakowało niektórych gumowych uszczelek więc nalezało je domówić juz w PL - koszt dodatkowy 140zl.Warto pomyslec o kpl nowych szpilek wydechowych - w leciwym harleyu prawie napewno te stare ukrecimy.(60zl)Wraz z zestawem dołozona jest instrukcja i kolejność montażu pierscieni tłokowych,tłoki maja kierunkowe strzałki - więc nalezy oba ustawic strzałkami do przodu.Wszystko nalezy robic z ostrożnoscia aby nie połamać i nie porysowac niczego.Warto zabezpieczyc wlot do kartera szmatka przy zakładaniu tłoka na korbe abypierscien zabezpieczajacy sworzen przy osadzaniu nie wyskoczyłi nie wpadł bo oznaczałoby to dodatkowa niepotrzebna robote potem.Powierzchnie i płaszczyzny przylegania gdzie przychodza nowe uszczelki maja zostac oczyszczone ze starych i ew nalotów, wzglednie odtłuszczone.Nie wbijamy cylindrów na tłoki gumowym młotkiem, wszystko ładnie ma lekko wejśćMozna także zminimalizowac całkowicie koszt tylko o zakup samych tłoków dla modelu 1200 i oddac cylindry 883 do honowania.Warto pilnowac wtedy wszelkich tolerancji bo potem może objawiac sie zakreszczaniem tłoka w cylindrze podczas pracy silnika.Troszke info na temat katów i przecięc rys powstalych w skutek działania głowicy honujacej cylinder - czyli jak powinno byc właściwie.Okey więc poskladalismy sobie ładnie całość,Zaczynając od przedniego cylindra ktory nastepnie delikatnie przykrecilismy zabezpieczającprzed wysunieciem gdy bedziemy zakładac tylny cylinder.Nastepnie głowice zostały zdemontowane w celu sprawdzenia wszystkiego + warto delikatnie przeplanować.wypolerowac zawory etc.Dlaczego to robimy.. otóz łatwiej i taniej mając wszystko rozebrane wymienic uszczelnienia czy elementy ewentualnie zuzyte/uszkodzone,niz potem od nowa całość rozbierac co sie wiąze z wiekszymi kosztami.Także wszelakie uszczelki zostały wymienione na nowe, nawet jezeli stare były dobre.Na koniec warto dodac dlaczego to robimy?Otóz ekonomia.. za te pieniądze dostajemy wiekszy moment obrotowy i ok 25 koni dodatkowoponizej przykładowy wykresPodsumowanie.Harley Davidson rocznik 2001 w 100% oryginalnym malowaniu bez przygód kosztował 13800koszt czesci ok 2700złcałość ok 16-17 tys złWarto dodac że bardzo cięzko znaleźć sportstera 1200w tych pieniądzach oczywiscie mowa o bezwypadkowym i usznowanym oryginalejezeli wzielibysmy pod uwage tylko sam zakup tłoków + honowanie mysle ze czesci wyniosłyby wtedy ok 1500zł.Jestes zainteresowany przerobką? Masz pytania? Pisz! Pozdrawiam:) Cytuj
Gufius Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Jestem zainteresowany przeróbką. Napisz proszę szczegóły. HD SPORTSTER IRON 883 - 2016 rok - salon Polska Cytuj
Aror6 Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 2.5 k za części to naprawdę nie drogo . Do swojego motocykla za taki zestaw dałem 3 x tyle .Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi