Skocz do zawartości
Forum Śląskich Motocyklistów

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

temat: w jakim stopniu zwracać uwagę na wiek motocykla tej samej marki i modelu?
Taki mam dylemacik: od 3 m-cy poszukuję TDM900. (3 okazje mi uciekły, jednej na szczęście nie kupiłem).Wiem już wiele nt modelu.
TDM900 w 2006 roku przeszła mały lift polegający na drobnych ulepszeniach technicznych, a wizualnie rozróżnimy ją TYLKO po białych zegarach, (których kolor czarne lub białe - mam w dupie) oraz czarnym malowaniem ramy i silnika, czego nie mam w dupie, bo celuję w czarną maszynę i tu czarna rama i silnik wyglądają zajebiście. Nie muszę nadmieniać (ale nadmieniam) że priorytetem jest dla mnie stan techniczny, przy czym odrobina lansu....no cóż...jestem normalny, więc nie jest mi obca, a poza tym mam na względzie późniejszą ( za ok.5 lat) sprzedaż maszyny, na co tzw. polift będzie miał zapewne wpływ.
No i problem jest taki, że maszyny poliftowe (2007 i wyżej) są oferowane głównie a nawet jedynie przez handlarzy, zwykle bez dodatków, zwykle na obcych jeszcze blachach, a roczniki np. 2004 można znależć od motocyklisty, gdzie w cenie masz dodatki (kufer, gniazda usb, centralka, szyba turystyczna).
Cena nie jest tu problemem, bo różnica między np. 2004 r. a 2012 r. to ok. 3 tysiali. 
Napiszcie na czym się skupić Waszym zdaniem, znacznie młodszy bez dod. i moim zdaniem niepewny, czy starszy ale pewniejszy (jak sądzę)? Przykład:
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-td ... z3aQe.html?

dodam jeszcze że ABS nie ma dla mnie znaczenia (temat na osobny wątek)
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-td ... Bzelh.html?,

a tu przykład dlaczego nie chcę od handlarza - moto produkowane do 2012 roku, a tu okazja z 2016 z ceną z kosmosu

https://www.olx.pl/oferta/yamaha-tdm-90 ... e2f0b5c4a6

Opublikowano

Tdm jest motocyklem łatwym do sprawdzenia. Umieszczenie np. chromowanych osłon wydechu powoduje, że nawet niewielka gleba zostawia tam ślad. Przy glebie wydech uderza o wahacz, Szukaj tam wgnioty. Kolejnym wrażliwym elementem są boczne owiewki (płucka). Mają bardzo delikatne mocowania, łatwo uszkodzić je również zbyt dużą siłą dokręcenia. W modelach jednolitych kolorystycznie Obejrzyj, czy kolor płucek zgrywa się ze zbiornikiem. Właściwie każda malowana sztuka ma w tym zakresie widoczną różnicę w odcieniu lakieru. Z innych: lakierowana rama wyciera się w miejscu kontaktu z butem. Może to świadczyć o dużym przebiegu motocykla. Podsumowując. Szukałbym modelu lifcie, po akcji serwisowej - nowy napinacz rozrządu, zmiany w przednim zawieszeniu (nadal zbyt miękkie, warto rozważyć montaż sprężyn progresywnych), inaczej tapicerowana kanapa (dupa lepiej się trzyma).  

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 15.12.2018 o 22:43, bankus napisał:

a tu przykład dlaczego nie chcę od handlarza - moto produkowane do 2012 roku, a tu okazja z 2016 z ceną z kosmosu

https://www.olx.pl/oferta/yamaha-tdm-90 ... e2f0b5c4a6

Co do rocznika- gość się pewnie pomylił. Ostatnie egzemplarze wychodziły jeszcze w 2013 roku. Nie wiem dlaczego uważasz, że to cena z kosmosu ? Sprawdź sobie ceny tego modelu i rocznika ( a nawet roczników młodszych ) na zachodnich portalach aukcyjnych a oczy ci się otworzą nieco szerzej. Jeżeli gość kupił na zachodzie, to kieruje się tamtą  ceną i nie podaruje nikomu połowy motocykla za darmo. Ceny na polskim rynku kształtowane są przez polskich cwaniaczków, którzy oszukiwanie klientów mają we krwi. Jeszcze nigdy nie kupiłem moto w Polsce i nie kupię. Zawszę jadę po pewne moto (z pierwszej ręki, serwisowane ) za miedzę i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.

Powodzenia w poszukiwaniach i wyborze.

• Thanks 1